INBOX: Anna Godzina (Hugo Roelandt Prijs) - A Room of One’s Own

Anna Godzina (°1990 in Chișinău, Moldavië) maakt minimalistische, kinetische sculpturen en installaties die minuscule geluidjes in de ruimte verstrooien. Ze zijn gemaakt van gevonden objecten – elektrische motoren, onderdelen van muziekinstrumenten, buizen en pijpen, keitjes, hout, metaal, bouten, touwen, tandraderen, drijfriemen, glazen bollen, zaagbladen enzovoort. Ze bewegen traag en bijna onmerkbaar geven hun bekoorlijke toevoegsels de ruimte een nieuwe vorm, activeren of ontplooien ze.
In 2016 bereikte ze een groot publiek met indringende performances en video’s die ze op YouTube publiceerde. In 2016 maakte ze ook haar eerste kinetische sculptuur, die meteen mijn aandacht trok omwille van de zeldzame combinatie van functionaliteit en poëzie, de niet repetitieve bewegingen en het indringende geluid. Geleidelijk kwamen er nieuwe sculpturen, altijd met nieuwe materialen, bewegingen en geluiden. In september 2019 werd een aantal daarvan samengevoegd tot een poëtische installatie in de galerie van Marion De Cannière (Antwerpen).
Enkele jaren geleden volgde Godzina een opleiding tot filmmaker. Maar film verloor zijn aantrekkingskracht voor haar. Of beter: klassieke cinema, want we zijn ervan overtuigd dat ze films bleef maken, maar met andere middelen. Herkennen we immers niet het repetitieve geluid van de projector? Of het klepperende geluid van de filmstrook op het einde van een projectie?
We herinneren ons vaag een blinde keizer die een grote tuin liet ontwerpen om daarin naar de regen te kunnen luisteren. Traditionele Chinese tuinen hebben inderdaad regenpaviljoenen. Daarin kan de eigenaar luisteren naar de altijd veranderende tuin, door middel van de altijd veranderende wind en regendruppels.
Zo spreken ook de klingelende, in de ruimte verstrooide sculpturen van Godzina tot ons, en maken die ruimte op een nieuwe manier zichtbaar.
Hun fragiele, maar functionele structuren en elegante bewegingen nemen ons mee naar een wereld van tactiel en visueel plezier en ook naar herinneringen en fantasieën uit onze kindertijd.
Curator: Hans Theys, Montagne de Miel, 24 July 2020