SUPERHOST 2021 – Contact – Publiek programma

CONTACT
Zaterdag 12 juni 2021
Bijdragen aan het programma
Workshop, screening en performance
met The Army of Love, Laurel Halo, Hanne Lippard en Ania Nowak
in het kader van
Contact Mood Share door Hanne Lippard
SUPERHOST 2021
Programma
10:00 - 14:00
If Every Time We Touched (UITVERKOCHT)
Workshop onder leiding van kunstenares en choreografe Ania Nowak
Plaats: tentoonstellingszalen 6e verdieping, M HKA
Duur: 4 uur
Gesloten workshop
De workshop is toegankelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd of ervaring. Er gelden geen bijkomende toelatingsvoorwaarden.
Vrije toegang. Capaciteit beperkt tot 10 deelnemers, gelieve op voorhand te registreren. (UITVERKOCHT)
11:00 - 18:00
Contact
Presentatie van werken van Hanne Lippard
Plaats: hal van het museum, auditorium, tentoonstellingszalen op de bovenste verdieping.
11:00 - 18:00
Safe Touch
Screening van de film van The Army of Love
Plaats: auditorium
16:00 - 17:00
Hands
Performance van kunstenares Hanne Lippard en componiste Laurel Halo.
Plaats: dakterras, M HKA
Toegankelijk met een museumticket. Capaciteit beperkt tot 50 deelnemers, gelieve op voorhand te registreren.
Hanne Lippard's driedelige programma Contact Mood Share richt zich op taal, onder meer op de semiologie en het taalgebruik die met sociale veranderingen en ontwikkelingen gepaard gaan.
Haar programma ontvouwt zich over drie verschillende seizoenen, die elk een tentoonstelling van kunstwerken en een reeks evenementen omvatten.
Het Contact seizoen wijdt zich aan wat een lichaam raakt of verbindt met een ander, zowel virtueel als fysiek. Als onderdeel van het Contact-seizoen stellen we een eendaags programma voor.
Door na te denken over de betekenis van "contact", stelt het programma vragen over zorg, kwetsbaarheid, beweging, aanraking en verlangen.
Bijdragen:
Ania Nowak, If Every Time We Touched, workshop
"Als leden van de menselijke samenleving is de moeilijkste taak waarmee wij dagelijks geconfronteerd worden misschien wel om elkaar aan te raken - of dat nu fysiek, moreel, emotioneel of denkbeeldig is. Contact is een crisis. Zoals de antropologen zeggen: "Elke aanraking is een gewijzigde klap." (Anne Carson, Men in the Off Hours, 2000)
In deze workshop zullen Ania Nowak en deelnemers afwezige aanraking en zorg op afstand benaderen als gevolgen van onze huidige contactloze realiteit. Vanuit een mélange van geest en lichaamservaringen zoals Zoom vermoeidheid, de angst voor ziekte en de behoefte aan spontaniteit en toeval, zullen de deelnemers intimiteit benaderen als een onbestemde ruimte van comfort, plezier en risico. Als experts in het choreograferen van afstand, zullen de deelnemers spraak en aanraking gebruiken om de betekenis van toestemming en vertrouwen in tijden van gezondheidsregimes te verkennen. Naar welke vormen van toegang en nabijheid verlangen wij? Hoe beïnvloeden top-down beperkingen ons vermogen om dezelfde lucht in te ademen? Is elke aanraking een gewijzigde klap? Door zowel een massagekliniek als een discussieclub te zijn hoopt de workshop een performatief potentieel op te roepen. Wij nodigen alle soorten deelnemers uit, ongeacht leeftijd of ervaring. Er gelden geen bijkomende toelatingsvoorwaarden. Zij die een artistieke of activistische praktijk hebben of deze willen ontwikkelen, worden aangemoedigd deel te nemen.
Ania Nowak is choreografe en kunstenares. In haar choreografische praktijk worden kwetsbaarheid en verlangen gebruikt om de capaciteiten van het lichaam en de taal opnieuw in te beelden, door middel van formats als live- en videoperformance, performatieve installatie en tekst. Nowak onderzoekt de politieke dimensie van de materiële en immateriële aspecten van het lichaam, zoals gevoelens en intuïtie, om belichaamde praktijken van zorg en gezelschap te beproeven. Dit laatste begrip is van bijzonder belang in ons transnationaal en onstabiel leven en werken in het Westen; onze ervaringen met seksualiteit, ziekte en rouw; en de ethiek van plezier in tijden van politieke en ecologische nood.
Nowak's werken werden gepresenteerd in HAU Hebbel am Ufer en Sophiensaele in Berlijn; Nowy Teatr, Ujazdowski Castle Contemporary Art Centre in Warschau; BWA Wrocław, CAC Vilnius, ICK Amsterdam, o.a. In 2021 is ze artist-in-residence bij Ankara Queer Art in Turkije en in het Q21 MuseumsQuartier in Wenen. Nowak woont en werkt in Berlijn. https://technologiesoflove.tumblr.com/
Hanne Lippard en Laurel Halo, Hands, performance
De voorstelling vloeit voort uit een samenwerking die in Corsica werd gestart tijdens de Providenza residentie in augustus 2020. Laurel Halo is een elektronische muzikante, componiste en producer die haar composities baseert op haar stem en die van anderen. Net als Hanne Lippard beschouwt ze de gezongen woorden als een kneedbaar materiaal met een eigen tonaliteit, in tegenstelling tot een louter informatieve tekst. Met behulp van stemmen en instrumenten die live in Corsica werden opgenomen, presenteren Halo en Lippard een nieuwe soundscape en performance voor het Contact seizoen in MHKA.
Laurel Halo is een Amerikaanse experimentele muziekcomponiste en producer die momenteel in Berlijn woont. Ze bracht haar debuutalbum Quarantine (2012) uit op Hyperdub, en werd door The Wire uitgeroepen tot het album van het jaar. Ze volgde met albums Chance of Rain (2013), In Situ (2015), Dust (2017), Raw Silk Uncut Wood (2018), DJ-Kicks (2019) en Possessed (2020). Ze werkte samen aan studio-opnames en live-optredens met componisten en artiesten als Moritz von Oswald, John Cale, Hanne Lippard en Julia Holter, en trad op in concertzalen en clubs over de hele wereld. In 2021 lanceerde ze Awe, een nieuw platenlabel en radioshow.
In Hanne Lippard’s artistieke praktijk is taal zowel een medium als een onderwerp. Zij is bijzonder geïnteresseerd in het verschil en de afwijking tussen gesproken en geschreven woorden. Sinds meer dan tien jaar ontwikkelt ze performances, installaties, geluids-, beeld- en grafische kunstwerken, prints en publicaties. Hoewel haar producties voortkomen uit een zeer persoonlijk perspectief, slagen ze erin collectieve vocabulaires, houdingen en dynamieken te omvatten. Door gebruik te maken van processen van isolatie, uitsnijding, articulatie, verdunning en herhaling, wil Lippard de taal zelfbewust maken van haar intieme en collectieve implicaties. Door de rol van taal in het dragen van historische, hedendaagse en soms anekdotische beweringen te benadrukken, tracht Lippard de taal te bevrijden van bepaalde misverstanden en te confronteren met haar eigenzinnige of generieke uitingen.
Army of Love, Safe Touch, film
HD, 5 min., 2020
Geschreven, gefilmd en geregisseerd door Ingo Niermann
Montage door Martina Jung
Verteld door Staci Bu Shea
Uitgevoerd door Chris Handberg en Steven Schoch
Met de steun van het Institut Kunst HGK FHNW, Basel
The Army of Love biedt sensuele liefde aan iedereen die het nodig heeft. Hoewel steeds meer mensen aan fysieke isolatie lijden, kunnen we tijdens de Sars-Cov-2 pandemie geen bijeenkomsten organiseren. Toch kan iedereen lid worden van The Army of Love. Je kunt mensen die behoefte hebben aan liefde en aanraking ontmoeten in een park, een bos, of op een verlaten parkeerplaats en de volgende oefeningen doen zonder infectie te riskeren.
The Army of Love is een solidariteitsgroep die opleidingen, rekrutering, discussies, handleidingen en getuigenissen aanbiedt om de herverdeling van sensuele liefde te bevorderen aan iedereen die het nodig heeft.
Luistertip:
A CONSTANT OF FEELINGS
een programma van geluidswerken geselecteerd door Hanne Lippard
als onderdeel van het Contact seizoen
Ook te beluisteren op Radio Public, Pocket Casts, Google Podcasts, Breaker Anchor.
Volgende seizoen Mood opent op 17 juni 2021 met een nieuwe tentoonstelling van werken van Hanne Lippard.
Contact Mood Share werd mede mogelijk gemaakt door het Office for Contemporary Art Norway (OCA), met aanvullende steun van de Koninklijke Noorse Ambassade in Brussel.