Zonder titel – Moussem Festival – Lente 2007

MOUSSEM FESTIVAL WEBSITE
Moussem* groeide uit de bekommernis van een aantal Vlamingen van Marokkaanse oorsprong. Zij zagen in Vlaanderen niet de hele culturele waaier die zij uit Marokko verwachtten. In eerste instantie brachten zij muziek, later werd daar literatuur, dans en theater aan toe gevoegd, ondertussen gaan zij ten gepaste tijde ook het maatschappelijke debat aan. Omdat Moussem zijn blikveld verder wilde openen, werd contact gezocht met het M HKA. Met de samenwerking willen beide organisaties bruggen slaan en hun eigen domein overstijgen. Hierbij gaat er grote aandacht naar het creëren van een goede vibe voor een festivalplek.
Maar daar blijft het niet bij. In dialoog met Moussem zet het M HKA een traject uit waarin het zichzelf doorlicht. Het kernpubliek van Moussem wordt de referentie om te onderzoeken of het museum in de toekomst niet een stukje anders kan gaan functioneren. Moussem wordt in de lente van 2007 bij wijze van spreken hoofdaandeelhouder van het M HKA. We dachten samen na over welke verwelkoming, welke woorden, welke afspraken het museum, zijn bezoekers en een publiek als dat van Moussem kunnen aanspreken. Uit de talrijke prospecties, ideeën, discussies en overlegmomenten, die sinds 2005 plaats vonden, ontstond een veelzijdig programma dat onmogelijk te vatten is onder één noemer. Verwacht je aan een fijne mix van expo, muziek, woord en film.
Wat we je brengen overstijgt de evidentie, kent verschillende invalshoeken, is een confrontatie op diverse niveaus, is niet te benoemen..., is ZONDER TITEL. We nodigen de bezoekers van Moussem Festival Lente 2007, uit om hun ervaring tijdens het festival te verwoorden in een zelfgekozen titel. ZONDER TITEL zal uiteindelijk dus een project worden met vele titels.
* Oorspronkelijk is een Moussem een culturele en economische manifestatie opgedragen aan een heilige die verbonden is aan een bepaalde streek. Etymologisch verwijst het bovendien naar een seizoensgebonden evenement dat regelmatig terugkeert. Marokko wordt dan ook wel het land van de 1001 moussems genoemd. Feitelijk komt het erop neer dat Moussem FEEST betekent.
In het tentoonstellingsluik ligt de focus op kunstenaars die op een eigentijdse en bewuste manier, soms inhoudelijk, soms vormelijk en soms op beide manieren verwijzen naar Marokko; de vraag hoe hun kunst een rol kan spelen in sociale en politieke veranderingen heeft de keuze bepaald. De tentoonstelling bestrijkt geen afgebakend gebied. Marokko – als referentieveld – bestaat ook buiten Marokko, in de emigratie waar ook Benhelima zelf uit voortkomt en in de mediterrane en Arabische wereld. Het bijzondere aan de expositie is dat ze afrekent met bewuste of onbewuste ‘vooronderstellingen’ over Oost en West en ze het publiek de verrassende verschillen en raakvlakken laat zien tussen de Arabische en de Westerse hedendaagse beeldende kunst.
----
Deelnemende kunstenaars: Wafae Ahalouch El Keriasti, Hicham Benohoud, Ali Chraibi, Abdelali Dahrouch, Hassan Darsi, Touhami Ennadre, Safaa Erruas, Khaled Hafez, Amal Kenawy, Younès Rahmoun, Studio Ifriqia